فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 35 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی شیرودی*، علی صابری صفحات 1-17
    هدف

    دستیابی به تفاوت ها و شباهت های انقلاب 1357 ایران با انقلاب 2011 مصر در چهار بخش سازنده رهبری فرهمند، ایدیولوژی اسلامی، سازماندهی جمعی و عمل گروهی

    روش شناسی پژوهش:

     برای نیل به اهدف مقاله دو انقلاب ایران و مصر در رهبری فرهمند، ایدیولوژی اسلامی، سازماندهی جمعی و عمل گروهی به صورت تطبیقی مقایسه شده اند.

    یافته ها

    این دو انقلاب در مقابل رژیم های توتالیتر و دست نشانده و از درون نارضایتی عمیق مردم به ستوه آمده از ظلم و فقر، برآمدند و البته، بی اعتمادی به آمریکا و اعتماد به آن، در دو کشور ایران و مصر پس از انقلاب، از وجوه تفاوت انقلاب ایران و انقلاب مصر است.

    نتیجه گیری

    مقایسه انقلابیون ایران و مصر در چارچوب روش مطالعاتی تطبیقی، شباهت ها و تفاوت های بیشتری را نشان می دهد که از یک سو، شناخت دو انقلاب و از سوی دیگر، تفاوت آنها را عمیقا به نمایش می گذارد. دلیل استمرار انقلاب اسلامی و توقف انقلاب مصر را باید در واکاوی شباهت ها و فرق های دو حرکت در دو مقطع زمانی مختلف جستجو کرد.

    کلیدواژگان: بسیج، تطبیقی، انقلاب، ایران، مصر و آمریکا
  • مریم قاسمی*، سودابه احمدی صفحات 19-42
    هدف

    مساله توسعه ی روستایی در ایران همواره در نظام سیاست گذاری کشور مورد توجه بوده و از اهداف اصلی دولت ها طی چهار دهه محسوب می شده است، از آنجا که دولت به عنوان موثرترین سازمان سیاسی، در قلمروهای مختلف زندگی روستاییان تاثیرگذار است، مطالعه حاضر به بررسی جایگاه روستا در مصوبات هیات دولت و تبیین چرایی ضعف و قوت دولت ها در توجه به روستا، با توجه به پایگاه اجتماعی کارگزاران سیاسی می پردازد.

    روش شناسی پژوهش: 

    به لحاظ ماهیت از نوع بنیادی و به لحاظ هدف از نوع توسعه ای است. تحلیل داده ها مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی با رویکرد هولستی است. واحد تحلیل مصوبات روستایی یازده هیات دولت طی سال های 1396-1357 است. منبع اطلاعات، نرم افزار حافظه قوانین است.

    یافته ها

    نسبت مصوبات روستایی به کل مصوبات دولت ها، بسیار اندک است به طوری که دولت موقت، 8/16 درصد و دولت اول 3/9 درصد، دولت دوم و شورای موقت انقلاب 1/7 درصد، دولت سوم 3/8 درصد و دولت چهارم 7/8 درصد، دولت پنجم 1/4 درصد، دولت ششم 7/6 درصد، دولت هفتم 8/8 درصد، دولت هشتم 2/7 درصد، دولت نهم 7/11 درصد، دولت دهم 9/10 درصد و دولت یازدهم 8/10 درصد از مصوبات خود را به حوزه روستا و کشاورزی اختصاص داده اند. در مجموع در بعد از انقلاب تنها 6/8 درصد مصوبات هیات دولت مربوط به حوزه روستا و کشاورزی بوده است.

    نتیجه گیری

    طی چهار دهه گذشته روند توسعه و عمران روستاها به دلیل حاکمیت نظام برنامه ریزی بخشی، براساس انتظار تحقق نیافته و ناپایداری این فضاهای سکونتی تشدید گردیده است. مطابق یافته ها قوانین و آیین نامه هایی که توسط هیات دولت برای حفظ و توسعه روستاها به عنوان کوچک ترین واحد اقتصادی- اجتماعی کشور به تصویب رسیده، عمدتا با اختصاص بودجه به امور عمرانی و نه توسعه ای در روستاها، چندان موفق نبوده است.

    کلیدواژگان: هیات دولت، مصوبات، روستا، کشاورزی، تحلیل محتوا
  • محمدجواد اخوان*، هادی تاجیک صفحات 43-57
    هدف

    گسترش انقلاب اسلامی در بیرون از مرزهای جغرافیایی ایران، یکی از مهم ترین مسایلی بوده است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تاکنون مورد بحث و بررسی تحلیلگران و صاحب نظران بوده است. در این میان یکی از الگوهای اجراشده برای این صدور، تاکنون شکل گیری و حمایت از هسته های مقاومت اسلامی بوده است که نمونه های بارز آن را در جنبش حزب الله لبنان، برخی گروه های مقاومت اسلامی فلسطینی و... می توان مشاهده کرد.

     روش شناسی پژوهش: 

     در این مقاله با معرفی هسته های مقاومت اسلامی، بر اساس گفتمان انقلاب اسلامی (اندیشه های امام خمینی و آیت الله خامنه ای) به مطالعه مبانی نظری شکل گیری هسته های مقاومت اسلامی پرداخته شده است.

     یافته ها: 

    بر این اساس مولفه های شکل دهنده بنیان های فکری این هسته ها استخراج و تنظیم شده است.  

     نتیجه گیری:

     بر این اساس تفکیک ناپذیری دین از سیاست، جهان شمولی انقلاب اسلامی، ولایت و رهبری، جهاد در راه خدا و شهادت طلبی، ظلم ستیزی و دفاع از مظلوم، تقابل استکبار و استضعاف، آمادگی همه جانبه، تصاحب قدرت بر محور حق، وحدت گرایی، استقلال تمام عیار امت اسلامی (سیاسی، فرهنگی و اقتصادی)، عدالت خواهی و مقاومت علیه اشغالگری مولفه های مبانی نظری اصول و ارزش های هسته های مقاومت را شکل می دهند.

    کلیدواژگان: هسته های مقاومت، گفتمان، انقلاب اسلامی، امام خمینی، آیت الله خامنه ای
  • محمدرضا داودی*، حامد کیانی مجاهد صفحات 59-85
    هدف

    یکی از کارآمدترین روش های دستیابی به مختصات سیاست خارجی مطلوب در پرتو تعالیم اسلامی، رجوع به مجموعه دیدگاه ها و نظرات نخبگان تاثیرگذاری است که ضمن آشنا بودن با چارچوب های نظری سیاست اسلامی، از تجربه ارزشمندی در حوزه سیاست عملی نیز برخوردار باشند. با عنایت به این مهم، مقاله حاضر در صدد است تا ضمن تمرکز بر عرصه سیاست خارجی- به عنوان یکی از مهم ترین ساحات اثرگذار در تامین حداکثری منافع ملی- از منظر آیت الله مهدوی کنی (ره)، به این پرسش پاسخ دهد که «سیاست خارجی مطلوب جمهوری اسلامی ایران از منظر آیت الله مهدوی کنی (ره) بر مبنای چه اصولی ترسیم می شود».

    روش شناسی پژوهش:

     در راستای پاسخ به سوال نگاشته، از روش تحلیل محتوای مضمونی و رجوع به منابع کتابخانه ای استفاده شده است.

    یافته ها: 

    پس از استخراج مفاهیم مرتبط با موضوع، اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از منظر ایشان دسته بندی گردید و مشخص شد که ایشان این اصول را ذیل سه محور «عدالت خواهی و ظلم ستیزی»، «حمایت از مستضعفان» و «اولویت قانون گرایی و صلح طلبی» تبیین کرده اند.

    نتیجه گیری

    در نهایت ثمره پژوهش نشان می دهد که آیت الله مهدوی کنی (ره) در حوزه سیاست به ویژه سیاست خارجی، با رویکردی فضیلت مندانه و آرمان گرایی واقعیت محورانه به این عرصه می نگریسته و اصول سه گانه فوق الذکر به ترتیب، بیشترین میزان اهمیت را در اندیشه سیاسی ایشان دارا بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، آیت الله مهدوی کنی، عدالت خواهی، قانون گرایی، صلح طلبی
  • علی اصغر سعدآبادی*، زهره رحیمی راد، کیارش فرتاش صفحات 87-115

    هدف :

     بدیهی است انقلاب اسلامی، برای عملی شدن و استمرار آرمان های آن، جهت دست یابی به اجتماع جهانی و تشکیل تمدن عظیم اسلامی و تحقق اهداف آن لزوما نیازمند ظرفیت علمی توانا و نهایتا دستیابی به مرجعیت علمی است. بر همین اساس پیش نیاز اساسی حرکت به سمت آرمان مرجعیت علمی و احراز مقام ممتاز جهانی، وجود تصویری یکسان از این مفهوم است،  بنابراین هدف پژوهش حاضر، تبیین و بازشناسی مولفه های تشکیل دهنده مفهوم مرجعیت علمی است، به گونه ای که شبکه معنایی مرجعیت علمی را در ذهن اعضای یک نهاد علمی به طور خاص و آحاد جامعه به صورت عام شکل دهد.

     روش شناسی پژوهش:

    در وهله اول پس از مرور ادبیات دانشگاهی، بیانات رهبری و همچنین مصاحبه با خبرگان این حوزه، مولفه های ناظر بر مفهوم مرجعیت علمی با بکارگیری تکنیک تحلیل مضمون استخراج شد و سپس داده های حاصله با استفاده از تکنیک دلفی فازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مجموع 40 مولفه در قالب 5 بعد ناظر بر مفهوم «مرجعیت علمی» شناسایی شد که 5 دسته اصلی عبارتند از: مولفه های فرهنگی، مولفه های علمی، مولفه های بین المللی، مولفه های مدیریتی، مولفه های اجتماعی. همچنین تعدادی شاخص به منظور پایش مفهوم مرجعیت علمی پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری

    : با توجه به آنکه مفاهیم و مولفه هایی که ناظر بر مرجعیت علمی هستند، شیوه تعامل با این پدیده را نیز رقم می زنند و همچنین موفقیت یک نهاد علمی یا جامعه برآمده از میزان همپوشانی تصاویر ذهنی اعضای آن در مسیریابی و نیل به مقصود است، این پژوهش سعی داشت بستری را برای بحث متفکرین اصلی این حوزه فراهم کند تا در صورت توجه نهادهای مجری و سیاستگذاری در علم و فناوری، نقطه ی عطفی برای تبادل افکار عملی و علمی بیشتر فراهم شود.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، سیاستگذاری علم و فناوری، تحلیل مضمون، مولفه های فرهنگی، مولفه های بین المللی
  • نجمه کیخا* صفحات 117-130
    هدف
    در نوشته حاضر سعی بر این است تا گرایشات اخلاقی مهمی که در بحث اخلاق سیاسی مورد توجه قرار می گیرند معرفی می شود و سپس از این مساله بحث می شود که اخلاق سیاسی مطلوب در جامعه کنونی ایران چه باید باشد؟ کدام الگو و نظریه اخلاق سیاسی با جامعه ما سازگارتر است و چگونه باید این الگو را پیاده نمود.
    روش
    در واقع این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی سعی می کند نشان دهد که چگونه این دو گونه از نظریات در فضای فکری ما تاثیر نهاده اند و با چه ترکیبی می توان به نظریه اخلاقی مطلوب در نظام سیاسی ایران دست یافت.
    یافته ها
    دیدگاه اخلاق فضیلت گرای اسلامی و ارسطویی از گذشته در جامعه ما مطرح بوده و تا امروز اقتدار و جایگاه برتر خود را حفظ کرده است. نظریات اخلاق هنجاری و اخلاق کاربردی که خود شامل اخلاق سازمانی و اخلاق حرفه ای می شود، در دهه های اخیر وارد فضای گفتمانی جمهوری اسلامی ایران شده اند. این نظریات بطور مختصر به بحث گذاشته شده است.
    نتیجه گیری
    آنچه در نتیجه پژوهش بعنوان دیدگاه مختار مطرح شده، نظریه اخلاق سیاسی حرفه ای است که از اخلاق فضیلت گرا سیراب می شود. این نظریه بیشترین همخوانی را با سنت فکری ما دارد و از سوی دیگر مشکلات دیدگاه سنتی را نیز برطرف می نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق سیاسی، اخلاق حرفه ای، سودگرایی، وظیفه گرایی، اخلاق فضیلت
  • حسین قاسمی*، محمدصادق نصرت پناه صفحات 131-150

    هدف:

     نظریات نخبه گرایی بر پایه مبانی و اصول فلسفی خاص خود سامان می یابند و متناسب با همان مبانی، کنش های سیاسی ویژه ای را تجویز می کنند. این نظریات می توانند به عنوان الگوی تحلیلی برای توصیف و تبیین وضع موجود یا تجویز برای وضع مطلوب مورد استفاده قرار گیرند. هدف این مقاله، تبیین چارچوب نظریه نخبه گرایی بر مبنای سنت اسلامی در اندیشه سیاسی شهید مطهری است.

    روش شناسی پژوهش:

     این مقاله داده های خود را با استفاده از روش مطالعه اسنادی گرداوری نموده و با روش تفسیری اشتراوس، متون مرتبط مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که مبانی فلسفه اجتماعی شهید مطهری از قبیل اصالت توامان فرد و جامعه، تکامل اجتماعی جوامع و رابطه فرد و جامعه مبانی اصلی نظریه نخبه گرایی ایشان را سامان می دهد که با تمرکز بر آن ها چارچوب نظریه نخبه گرایی در اندیشه سیاسی شهید مطهری طراحی شده و برخی ثمرات تحلیلی آن از جمله الگو اثرگذاری نخبگان سیاسی در تغییر و تحولات اجتماعی بیان می شود.

    نتیجه گیری

    در دیدگاه شهید مطهری، نخبگان به عنوان اقلیت اثرگذار اجتماعی و سیاسی، زمانی در ایجاد تغییرات سیاسی موفق ظاهر می شوند که علاوه بر داشتن یک دسته ویژگی های ذاتی و اکتسابی، کنش خود را بر پایه یک بینش و عقبه هوشمندانه سامان دهند. آنان باید علاوه بر شناخت بستر اجتماعی و فرهنگ جامعه خود، نیاز حقیقی جامعه را شناخته و در چارچوب فلسفه تاریخ و مسیر کلی تکامل اجتماعی، جریان ها و جنبش های سیاسی را رهبری و راهبری کنند.

    کلیدواژگان: نخبه گرایی، الیتیسم، شهید مطهری، اندیشه سیاسی، اصالت توامان فرد و جامعه
  • مصطفی رنجبر محمدی*، زاهد غفاری هشجین، محمدرحیم عیوضی صفحات 151-171

    هدف :

    یکی از عرصه های راهبردی سیاست خارجی جمهوری اسلامی، تقویت و افزایش نقش و تاثیر محور مقاومت اسلامی در معادلات منطقه ای و بین المللی بوده است. اتخاذ چنین سیاستی باعث ایجاد لطمه به منافع برخی از واحدهای سیاسی شده که با سیاست های جمهوری اسلامی در عرصه سیاست خارجی دشمنی دارند. بلوک بندی کشورهای سنی مذهب با احساس خطر از آنچه آن را هلال شیعی می نامند تلاش کرده اند در برابر ارتقای جایگاه محور مقاومت اسلامی بایستند. آیت الله خامنه ای در جایگاه رهبر جمهوری اسلامی تعیین کننده راهبرد سیاست خارجی نظام نسبت به نحوه مواجهه با دشمنان محور مقاومت اسلامی هستند؛ ازاین رو این نوشتار در پی پاسخ به این سوال اصلی است که سبک رهبری حضرت آیت الله خامنه ای در مواجهه با دشمنان محور مقاومت اسلامی چگونه بوده است؟

    روش شناسی پژوهش: 

    روش انجام این پژوهش کیفی و از نوع تحلیل اسنادی است. به این منظور چارچوب نظری مفاهیم مرتبط با قدرت هوشمند تعیین و سپس با مطالعه سخنرانی ها و مواضع آیت الله خامنه ای، مولفه های قدرت هوشمند وی تجزیه وتحلیل شده است.

    یافته ها

    بررسی مواضع و سخنرانی های آیت الله خامنه ای براساس الگوی قدرت هوشمند جوزف نای بیانگر استفاده وی از مهارت های سبک رهبری تراکنشی و الهام بخش در مقابله با دشمنان محور مقاومت اسلامی است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این است که آیت الله خامنه ای هر دو بعد قدرت نرم و سخت را در اتخاذ راهبردها و سیاست ها نسبت به دشمنان محور مقاومت اسلامی مدنظر قرار می دهند و هم زمانی استفاده از مولفه های نرم و سخت قدرت در سیاست های راهبردی آیت الله خامنه ای به موفقیت و افزایش قدرت این محور انجامیده است.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، سیاست خارجی، قدرت نرم، قدرت سخت، محور مقاومت اسلامی، نظریه قدرت هوشمند
|
  • Maryam Ghasemi *, Sodabeh Ahmadi Pages 19-42

    Attention to the countryside and civil activities has always been the focus of governments in the years following the victory of the Islamic Revolution in Iran, and the ratification and approval of executive bylaws in government has been one of the most important tools of governments in the field of rural development. Therefore, the present study aimed to analyze the position of the village in government approvals after the Islamic Revolution of Iran.

    Methodology

    A descriptive-analytical research methodology and a rural post-revolution analysis unit of eleven government post-revolutionary years during 1977-96. The source of information is the Memory of the Cabinet Rules software. Approvals were analyzed using content analysis method.

    Results

    The results show that the proportion of rural approvals of governments is very low. 8% and fourth government 8.7%, fifth government 4.7%, sixth government 6.7%, seventh government 8.8%, eighth government 7.2%, ninth government 11.7%, tenth government 10.9% The percentage and the Eleventh government allocated 10.8 percent of their approvals to the rural and agricultural sectors. In total, after the revolution, a total of 28,515 resolutions were approved by the cabinet, of which only 2449 were equivalent to 8.6 percent of the total area of agriculture and rural areas.

    Conclusion

    During the four decades after the revolution, the laws and regulations adopted to preserve and develop the villages as the smallest socio-economic unit of society were inadequate in terms of quantity and their manifestation was evident in the severe population depletion of these areas. Therefore, more attention should be paid to these areas in the cabinet and executive branch.

    Keywords: Government Board, Approvals, Village, Agriculture, content analysis
  • Mohammadjavad Akhavan *, Mohammadjavad Akhavan Pages 43-57

    Investigating the Theoretical Foundations of Islamic Resistance Cores In the Discourse of the Islamic Revolution The spread of the Islamic Revolution outside Iran's geographical boundaries has been one of the most important issues discussed by analysts and experts since the victory of the Islamic Revolution. In the meantime, one of the patterns implemented for this export has been the formation and support of the Islamic Resistance Corps, which can be seen in the examples of the Lebanese Hezbollah movement, some Palestinian Islamic resistance groups, and so on. In this article, by introducing the Islamic resistance cells, the background of the liberation movements in the world and their theories are discussed and based on the discourse of the Islamic Revolution (Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei's ideas), the theoretical foundations of the formation of Islamic resistance cells are discussed. Accordingly, the components forming the intellectual foundations of these cores are extracted and regulated. The history of the Resistance Cores as liberation movements extends over a wide period of history. So it may not be possible to set a precise date for this kind of action. From a long time ago, at a geographical point, when all the inhabitants of that land were dissatisfied with the ruling power, they tried to express their opposition to the various open and covert actions and took violent actions.

    Keywords: Cells of Resistance, Islamic Revolution, Imam Khomeini
  • Mohammadreza Davoodi *, Hamed Kiani Mojahed Pages 59-85
    Objective

    One of the most effective ways to achieve the desired foreign policy coordinates in the light of Islamic teachings is to refer to a set of views and opinions of influential elites who are familiar with the theoretical frameworks of Islamic politics and have valuable experience in practical politics. In view of this, the present article seeks to answer the question that "politics, while focusing on the field of foreign policy - as one of the most important areas influencing the maximum provision of national interests - from the perspective of Ayatollah Mahdavi Kani. "From the perspective of Ayatollah Mahdavi Kani, the desirable foreigner of the Islamic Republic of Iran is drawn on the basis of what principles."

    Research Methodology

    ‌ In order to answer the written question, the method of thematic content analysis and reference to library resources has been used.

    Findings

    After extracting the related concepts, the principles of foreign policy of the Islamic Republic of Iran were categorized from his point of view and it was found that he divided these principles under the three axes of "justice and oppression", "protection of the oppressed" and "priority of legalism and peace". »Explained.

    Conclusion

    Finally, the fruits of research show that Ayatollah Mahdavi Kani (RA) in the field of politics, especially foreign policy, with a virtuous approach and realism-oriented idealism looks at this field and the above three principles, respectively, the most importance in his political thought. Has had.

    Keywords: foreign policy, Ayatollah Mahdavi Kani, justice, Legitimacy, Pacifism
  • AliAsghar Sadabadi *, Zohreh Rahimi Rad, Kiarash Fartash Pages 87-115
    Purpose

    Obviously, the Islamic Revolution, in order to implement and continue its ideals, achieve the world community and the formation of a great Islamic civilization and achieve its goals, necessarily needs a capable scientific capacity and finally to achieve scientific authority. Accordingly, the basic prerequisite for moving towards the ideal of scientific authority and achieving a world-class position is the existence of a uniform image of this concept. Therefore, the purpose of this study is to explain and recognize the components of scientific authority, Shape the minds of the members of a scientific institution in particular and the members of society in general .

    Research Methodology

    In the first place, after reviewing the academic literature, leadership statements and interviews with experts in this field, the components of the concept of scientific authority were extracted using the Thematic analysis technique and then the data were analyzed using the fuzzy Delphi technique.

    Findings

    In total, 40 components were identified in the form of 5 dimensions related to the concept of "scientific authority", which are 5 main categories: cultural components, scientific components, international components, managerial components, social components. Also, a number of indicators were proposed to monitor the concept of scientific authority.

    Conclusion

    Given that the concepts and components that govern scientific authority also determine how to interact with this phenomenon, and also the success of a scientific institution or society is due to the overlap of the mental images of its members in routing and achieving the goal, this study tried to provide a platform for discussion of the main thinkers in this field to provide a turning point for further exchange of practical and scientific ideas if the implementing institutions and policy-making in science and technology pay attention.

    Keywords: scientific referent, science, technology policymaking, Thematic Analysis.Cultural components, international components
  • Najmeh Keikha * Pages 117-130
    Objective
    In the present article, an attempt is made to introduce the important moral tendencies that are considered in the discussion of political ethics, and then it is discussed what should be the desired political ethics in the current Iranian society? Which model and theory of political ethics is more compatible with our society and how should this model be implemented?
    Method
    In fact, this research tries to show with a descriptive and analytical method how these two types of theories have affected our intellectual space and with what combination can the desired moral theory in the Iranian political system be achieved.
    Results
    The view of Islamic and Aristotelian virtuous ethics has been discussed in our society from the past and has maintained its authority and superior position until today. Theories of normative ethics and applied ethics, which include organizational ethics and professional ethics, have entered the discourse of the Islamic Republic of Iran in recent decades. These theories are briefly discussed.
    Conclusion
    What has been proposed as an autonomous view as a result of research is the theory of professional political ethics, which is irrigated by virtuous ethics. This theory is most in line with our intellectual tradition and on the other hand also solves the problems of the traditional view.
    Keywords: political ethics, professional ethics, utilitarianism, conscientiousness, ethics of virtue
  • Hossein Ghasemi *, MohammadSadiq Nosratpanah Pages 131-150
    Objective

    Elitist theories are organized on the basis of their own philosophical principles and prescribe specific political actions in accordance with the same principles. These theories can be used as an analytical model to describe and explain the current situation or prescribe the desired situation. The purpose of this article is to explain the framework of the theory of Elitism based on Islamic tradition in the political thought of Shahid Motahari.

    Research Methodology

    This article has collected its data using Documentary Study Method and related texts have been analyzed by Strauss Interpretive Method.

    Findings

    The research findings show that the foundations of Shahid Motahari's social philosophy such as the originality of the individual and society, the social development of societies and the relationship between the individual and society are the main foundations of his Elitist theory. And some of its analytical fruits are expressed, including the pattern of the influence of political elites in social change and transformation.

    Conclusion

    In Shahid Motahari's view, elites, as an influential social and political minority, appear successful in creating political change when, in addition to having a set of inherent and acquired characteristics, they organize their actions on the basis of an intelligent vision and obstacle. In addition to understanding the social context and culture of their society, they must recognize the real needs of society and lead and direct political currents and movements within the framework of the philosophy of history and the general path of social development.

    Keywords: Elitism, Shahid Motahhari, political thought, Simultaneous Originality of individual, Society
  • Mostafa Ranjbar Mohammadi *, Zahed Ghaffari Hashjin, MohammadRahim Eyvazi Pages 151-171
    Purpose

    One of the strategic areas of the foreign policy of the Islamic Republic has been to strengthen and increase the role and influence of the Islamic resistance in regional and international equations. Adoption of such a policy has caused damage to the interests of some political units that are hostile to the policies of the Islamic Republic in the field of foreign policy. Blocking Sunni countries, they have tried to resist the rise of the Islamic Resistance by sensing the danger of what they call the Shiite Crescent. Ayatollah Khamenei, as the leader of the Islamic Republic, determines the foreign policy strategy of the system in relation to how to deal with the enemies of the Islamic resistance; Therefore, this article seeks to answer the main question, what was the leadership style of Ayatollah Khamenei in the face of the enemies of the Islamic Resistance?

    Research methodology

    The method of this research is qualitative and of the type of documentary analysis. For this purpose, the theoretical framework of concepts related to intelligent power has been determined and then by studying Ayatollah Khamenei's speeches and positions, the components of his intelligent power have been analyzed.

    Results

    A study of Ayatollah Khamenei's positions and speeches based on Joseph Nye's smart power model indicates his use of transactional and inspiring leadership skills in dealing with the enemies of the Islamic Resistance.

    Conclusion

    The findings of the study indicate that Ayatollah Khamenei considers both soft and hard power in adopting strategies and policies towards the enemies of the Islamic resistance. Simultaneous use of soft and hard components of power in Ayatollah Khamenei's strategic policies has led to the success and increase of power of the Islamic resistance.

    Keywords: Ayatollah Khamenei, Soft power, hard power, Islamic resistance axis. smart power